Wśród sportowców oraz osób aktywnych fizycznie coraz częściej spotkać można tych, którzy naprawdę uważają na to, co jedzą. Stąd też wielką popularność zyskał olej lniany - większą niż jego źródło – siemię lniane. Lignany wykazują szereg cennych właściwości, między innymi: regulują pracę naszej gospodarki hormonalnej, uzupełniają niedobór [...]
Białko jest jednym z trzech makroelementów (zaraz obok węglowodanów i tłuszczów), które dostarczamy wraz z pożywieniem i które stanowią dla nas także źródło energii. Białka wchodzą w skład każdej komórki naszego organizmu, biorą udział w kształtowaniu błon komórkowych, budują mięśnie, sprawiają, że rosną nam włosy i paznokcie. Białko jest [...]
Nadciśnienie tętnicze, nazywane wymiennie wysokim ciśnieniem krwi, jest przewlekłym stanem chorobowym, charakteryzującym się stale podwyższonym ciśnieniem tętniczym krwi. Melatonina – hormon produkowany przez szyszynkę, występujący również w niewielkich ilościach w wielu produktach spożywczych. Przegląd 5 dobrze kontrolowanych badań powiązał [...]
[...] pstrąg, tuńczyk, sardynka, makrela, śledź) jajka orzech kokosowy oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia awokado Na zakończenie dodam, iż warto suplementować magnez oraz potas (szczególnie, jeśli ktoś intensywnie trenuje), korzystać rozsądnie ze słońca (nadmierna ekspozycja powoduje raka), dostarczać odpowiedniej ilości tłuszczów, witamin C, [...]
Z wiekiem zmieniają się potrzeby Twojego organizmu - zaczynasz tracić masę kostną i mięśniową, spada tempo metabolizmu, utrzymanie prawidłowej masy ciała staje się trudniejsze, a ryzyko rozwoju chorób przewlekłych rośnie. Co prawda starzenie się organizmu jest nieuniknione i jak dotąd nie wynaleziono na to antidotum, jest jednak wiele rzeczy, [...]
[...] stały się głównymi przyczynami śmierci w Stanach Zjednoczonych we wszystkich grupach etnicznych. Dieta DASH mówi również o włączeniu niektórych pokarmów bogatych w potas, wapń i magnez, ponieważ zapobiegają one dysfunkcji śródbłonka i sprzyjają rozluźnieniu mięśni gładkich śródbłonka. Niektóre produkty bogate w potas to: banany, [...]
Dieta nie oznacza jedynie specjalnego sposobu odżywiania się, jest to także każdy przyjęty sposób dostarczania pokarmu. Wiele osób utożsamia zwrot „jestem na diecie” z „odchudzam się”. W świecie kulturystyki istnieją dwa przeciwstawne bieguny, budowanie masy i redukcja tkanki tłuszczowej („wycinka”). Z praktyki wynika, iż nie należy starać się [...]
[...] ograniczenia przetworzonych produktów żywnościowych, które są źródłem zbędnych nam soli i cukrów. Dla prawie każdej osoby w populacji korzystna i zalecana jest suplementacja potasem oraz berberyną. Należy też trenować siłowo 3 razy w tygodniu po 45-60 minut i trenować aerobowo co najmniej 300 minut tygodniowo (spacery, rower itd.). Pozwala to [...]
[...] omega-6 (np. olej słonecznikowy). Ogólnie, smażenie powinno się zastąpić obróbką termiczną np. na parze. Dieta DASH mówi również o włączeniu niektórych pokarmów bogatych w potas, wapń i magnez, ponieważ zapobiegają one dysfunkcji śródbłonka i sprzyjają rozluźnieniu mięśni gładkich śródbłonka. Niektóre produkty bogate w potas to: banany, [...]
[...] HCO3- i pCO2. Często w badaniach krwi ustala się lukę anionową (AG), tj. różnicę pomiędzy stężeniem kationów i anionów w przestrzeni zewnątrzkomórkowej. AG = (sód + potas) – (chlorki + wodorowęglany) Podwyższone wartości AG mogą oznaczać kwasicę mleczanową, cukrzycową kwasicę ketonową, alkoholową kwasicę ketonową, głodzenie, [...]